Dierenarts
gespecialiseerd in chiropractie

Mijn naam is Joëlle Versteeg en ik ben dierenarts en chiropractor voor paarden.


Hoe het begon

Van jongs af aan heb ik al een grote liefde voor paarden. En dan met name voor de pony’s en paarden die abnormaal gedrag vertoonden, als stout of zelfs gevaarlijk werden gezien. Ze intrigeerde me, ik zag ze niet als kwaadwillend maar onbegrepen. Ik wilde ze graag helpen. Dat heeft er, naast mijn liefde voor alle andere dieren, toe geleid dat ik al vroeg riep dat ik dierenarts wilde worden. 


Naarmate ik ouder werd kwam ik erachter dat veel van het afwijkende gedrag voortkwam uit lichamelijke problemen of slecht passend harnachement. In 2010 was ik een van de gelukkige die mocht starten met de opleiding Diergeneeskunde in Utrecht. De opleiding heeft mijn kijk op "probleempaarden" (en paarden in het algemeen) enorm verandert. En ik was erg blij dat ik nu echt iets terug kon doen voor de dieren die zoveel voor mij betekenen. Tijdens mijn opleiding heb ik ook een seizoen op de dierenartsenpraktijk gewerkt in Australië. Hier was ik met name verantwoordelijk voor het op de wereld helpen van de veulens en het koppelen van weesveulens aan hun nieuwe moeders, een onvergetelijke ervaring! 


In 2016 ben ik afgestudeerd als dierenarts gespecialiseerd in paarden. Daarna ben ik direct in een dierenartsenpraktijk gaan werken voor paarden en gezelschapsdieren. Om mij later verder te specialiseren in de paardengeneeskunde. Ook nu had ik nog veel te maken met "probleempaarden". En hoewel ik ze met mijn opleiding tot dierenarts vaak al een stuk verder kon helpen, voelde het alsof ik de paarden met rugklachten, bekkenproblemen en onverklaarbare kreupelheden nog te weinig lange termijn oplossingen kon bieden.  In 2017 heb ik de opleiding tot chiropractor voor dieren gevolgd aan de Backbone Academy in Duitsland. Hier heb ik mij verder kunnen verdiepen in deze problematiek. De chiropractie vormt een mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. De manuele therapie vergroot de behandelingsmogelijkheden voor spier -en gewrichtsproblemen. Daarnaast is het een heel mooi middel om in te zetten in de preventieve gezondheidszorg van het paard.  


In februari 2020 ben ik begonnen met de opleiding ‘Instructeur Paard & Gedrag’ van e-quine.com (Annemarie van der Toorn). Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot allround gedragsinstructeur. Je leert om met paarden met uitdagende gedragsproblemen te behandelen. Daarbij wordt training van de eigenaar natuurlijk niet vergeten. Dit is mijn volgende puzzelstukje in het leren over oorzaken van gedragsproblemen en het oplossen ervan. In verband met corona heeft dit even op een laag pitje gestaan maar ik hoop daar binnenkort weer mee verder te kunnen. 


Dit verhaal is erg gericht op "probleempaarden", omdat het daar voor mij begonnen is. Maar daarnaast vind het ik ook heerlijk om met "gewone" paarden te werken en deze naar meer bewegingsvrijheid en een hoger niveau te helpen!


In mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn paard Cienna. Hiermee rijd ik dressuur, springen en eventing. Daarnaast doe ik aan survivallen, dat is een sport waarbij je hardloopt in de natuur en onderweg obstakels overwint, en vind ik het leuk om aan onze boerderij te klussen. 


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map